Noroc,
Vin cu cateva cuvinte despre tavernele din Limenas, unde am mancat in fiecare zi in vacanta de 7 zile din Thassos. De precizat este faptul ca trebuie sa fii de-a dreptul ghinionist sa nimeresti mancare proasta in zecile de terase/taverne din zona Limenas. Cu alte cuvinte mancarea este cam la fel peste tot (nu sunt critic culinar) insa diferenta o face experienta avuta in fiecare locatie si modul in care ai fost tratat. In timpul zilei mai toate tavernele sunt goale, foarte putini turisti vin sa manance aici la pranz, preferand plajele sau bucatariile din spatiile de cazare.
Locul in care am mancat in fiecare zi, cel putin o data, a fost Thassian-Doukas, o terasa aflata pe faleza, in zona parcarilor si a barcilor, unde am nimerit din pura intamplare in prima seara. Un loc in care toti angajatii (7-8 la numar) sunt foarte politicosi si se straduiesc sa-ti faca pe plac incercand pe cat pot sa spuna cateva cuvinte in limba ta. Ori de cate ori veneam eram intampinati cu zambete, salutari si strangeri de mana, apoi eram condusi catre una din cele poate 50 de mese de pe terasa (acoperita dar si cu zone in aer liber). Ne aduceau pe masa imediat un cos cu paine proaspata (desi n-o cereai si o regaseai apoi pe nota de plata - 1 EUR). Nu era o nenorocire insa daca erai de-a dreptul infometat era destul de satioasa. Meniurile erau si in limba romana, deci te puteai orienta usor, servirea facandu-se putin mai greu - poate 20-25 minute de asteptare, insa mancarea era mereu proaspata. De fiecare data eu am comandat numai mancaruri grecesti, iar sotia mancaruri cu specific pescaresc mai mult. Portiile erau destul de mari si indestulatoare, iar costurile variau de la 6 EUR pana la 14 EUR per portie, in medie plateam 20-30 EUR la o masa, cu painea aferenta si o apa minerala 1,5l, eventual si o bere.
Angajatii treceau pe langa masa si ne intrebau mereu daca totul e ok, "iti place bine?"
Erau amuzanti, placuti. Din partea casei primeam la fiecare masa 3 mini-inghetate din alea pe bat (aduceau si pentru fiica-mea de 1 an jumate), iar la plecare toti pe care-i intalneam in drum spre ierire ne urau "vacanta placuta" si ne multumeau. Noi am indragit aceasta locatie si am mancat aici in fiecare seara si la pranz in primele 3 zile. Locatia este recomandata si celor care vin in grupuri mari de la 7-8 persoane in sus si care cu greu ar gasi locuri la terasele "de pe centru" - o strada centrala plina cu magazine si terase/pub-uri/patiserii de tot felul.
Legat de terasele "de pe centru" pentru ca seara cand ne plimbam le vedeau aproape mereu pline (dar nu au nici cine stie cate mese) ne-am hotarat la pranz sa incercam si noi bucataria lor ...
Primul in care ne-am oprit a fost celebrul Zorbas de care vorbeste toata lumea si unde chiar am gasit un abtibild cu ForumThassos.ro (nu stiu care e treaba cu asta ...). Sincer nu s-a remarcat cu absolut nimic, poate doar prin faptul ca mancarea a venit in 5 minute (nu stiu daca e chiar de bine), mancare a fost buna, cum spuneam ca este cam peste tot, preturile zic eu la fel, insa interactiunea singurului ospatar imbracat casual a fost fada. N-am primit nicio atentie din partea casei, doar nota de plata.
Intr-o alta zi am incercat terasa Mylos, aflata tot "pe centru". In fiecare seara am vazut ca se umplu mesele de oameni, este cochet amenajata si complet in aer liber. Manacarea a fost buna, pretul ok, iar din partea casei am primit 3 felii de pepene verde (lubenita noastra olteneasca), foarte bun. Fiind singurii meseni a fost putin aiurea dar am plecat cu burta plina si asta conteaza.
Ultima oprire am facut-o la terasa Ambrosia, aflata la cativa metri pe o straduta de langa Zorbas. Aici servea un pusti putin stingher si comanda o lua cred patronul. Poate pentru ca pustiu' s-a fastacit si ne-a adus mancarea dar a uitat de tacamuri, patronul mi-a adus nota de 20,40 EUR si mi-a zis "20". I-am lasat 22 EUR, spre disperarea sotiei care imi tot spunea ca din toate bacsisurile pe care le-am lasat pe la mese isi mai cumpara o rochie .... :p
Aceastea au fost cele 4 taverne in care am mancat pe timpul sederii in Thassos, de precizat este ca as fi vrut sa ajungem si la taverna Masabuka, aflata tot "pe centru", cumva catre capat, unde in fiecare seara era plin, ba erau si 1-2 grupuri care asteptau in picioare pe langa mese (nu foarte multe la numar, aflate de-o parte si de alta a strazii) sa se elibereze una. Uitandu-ma ca la tara pe mese am observat ca mai toti aveau portii de gratar, deci cine duce dorul unui gratarel poate veni aici sa-si satisfaca poftele.
Ultimul pe lista ar fi fost un alt celebru restaurant Mytos, aflat chiar in ... spate de tot, dar care este perfect vizibil inca de departe (cum treci de piata veche - Ancient Agora). Inteleg ca este renumit pentru preparatele pescaresti. Aici a mancat insa un grup de romani cu care eram cazati si spuneau ca nu i-a dat pe spate. Altceva in afara de asta nu pot sa comentez despre local.
Cat priveste mancarurile grecesti mai toate din cate am incercat sunt cu carne tocata, cartofi (copti/fierti/prajiti) la greu, carne de vaca si miel. Am gustat si eu din manacarurile sotiei si pot sa spun ca mi-a placut gustul de carne de caracatita la gratar. Calamarul mi s-a parut gumos, iar la crevetii usor amaruie carnea. N-am gustat din mancarea ei de scoici dar spunea ca i-a placut gustul. Nu suntem amatori de fructe de mare dar am incercat din curiozitate.
In toate tavernele se gateste si bucatarie internationala, deci cei cu copii ahtiati dupa pizza si paste, sau chiar ei insisi, pot sa stea linistiti pentru ca vor gasi de toate pentru toti.
Pofta buna si sa va simtiti bine!
Info traseu -
http://forumthassos.ro/viewtopic.php?f= ... =60#p52026