ca tot a deschis april topicul(pe care mi-l doream), vreau sa va intreb care sunt vinurile romanesti care va plac.
topul meu:
locul 1, fara rival: novac by prince stirbey. toti prietenii ma intreaba de ce am facut asa o pasiune pentru el. isi raspund singuri la chefurile noastre, cand novacul e vedeta(desi am parte de mici rautati cand aduc un pet cu vin de casa si ii pun o hartie pe post de eticheta: " novac-fitza de teo"
)
locul 2 ajunge la nachbil, trei gratii. un cupaj ardelenesc, din zona satu mare. partea proasta e ca se gaseste tot mai greu, motivul fiind proprietarul podgoriei, un svab satmarean reintors, care i se pune pata ca nu-i place cum a iesit vinul din anul x si nu face.....
de la locul 2 in jos, topul meu difera in functie de vin. azi as pune soare, dar s-ar putea ca maine sa nu mai fie in top 3, e totul in functie de dispozitia mea
daca e sa vorbim de vinuri straine, locul 1 e ocupat fara dubii de
iar locul 2 indubitabil de (va vine sa credeti sau nu, eu si prietenii mei suntem in stare sa platim sume pentru o cartuxa)
nu exista locul 3. sau exista dar e variabil, in functie de dispozitia mea, dar as mentiona vinurile seci si demi seci georgiene
asa cum observati am o problema cu vinurile albe. nu ca nu-mi plac. nu-mi cad bine. de aia nici nu ma omor.
de vreun an, am prins gustul vinurilor fermantate linistit. sampanii, spumante, prosecco. bune la mic dejun. fitza de pe vremea lui franz si sissi. asa cum stiti intre sampanie-spumant-cremant-cava-prosecco nu-s diferente decat de regiune. intre a da 50 de euro pe o champagne, prefer sa dau un 20 de euro pe o cava buna, sau un prosecco de exceptie.
retineti un aspect, un vin bun(am spus bun, nu exceptional), alb, rosu, roze, spumant pleaca de la un pret corect de minim 10-12 euro. vinurile foarte bune sunt 18-20 de euro. vinurile exceptionale nu au pret
nu beti porcarii. chiar daca pentru unii e fitza, un vin bun are un pret corect.
teoria cu vinul de casa e doar teorie. vinului de casa ii lipsesc multe. de la struguri pana la o filtrare si asta doar sa fiu indulgent.
romania a avut vinuri bune. sistemul comunist care a impus rezultate la hectar, a adus vinuri proaste din soiuri hibride, pur si simplu nebaubile(exemple:"faimoasele" pelin si zaibar, vinuri din vita hibrida, nebaubile. intrarea in ue ne-a impus reguli, spre fericirea noastra. exista azi podgorii de exceptie, gen stirbey, nachbil etc dar mai avem mult de lucru.
...