E un concept apărut acum câțiva ani la inițiativa unei asociatii care promoveaza regiunea Hartibaciului si a produselor locale. Brunchul se organizeaza in ultima sambata a lunii (in general perioada este aprilie-septembrie) in locatii din satele zonei cuprinsa de sibiu-agnita-sighisoara-medias. http://www.transilvanian-brunch.ro/
Programul e unul relaxat, incepe in jurul orei 11, se servesc tot felul de bunatati facute in casa, produse bio, iar intre orele 13-15 se viziteaza satul respectiv, cetatea sau alte obiective din zona. Costul este de 50 de lei de persoana(copiii gratis) plus costul bauturilor alcoolice consumate. Inscrierile se fac pe mail sau telefon, dar exista o limita la 120 de persoane, dupa care inscrierile se sisteaza. Majoritatea participantilor sunt sibieni si expati din Sibiu, dar si persoane care vin de la sute de km, din Cluj, Bistrita, Maramures, Bucuresti.
Astazi locatia a fost in Mosna, un sat sasesc aflat la 10km de Medias. Gazda a fost un localnic sas, cunoscut in media din Romania, datorita implicarii lui in manifestatiile ecologiste(azi erau si reporteri de la antene, care-au facut un reportaj).
Copiii s-au putut juca in ateliere de desen, lumea s-a distrat cu acordeonistul satului, au fost doi baieti care au sustinut doua recitaluri de chitara(unul la brunch si altul in cetate), s-a vizitat cetatea saseasca aflata in plin santier de reconsolidare. Cetatea se reface cu bani veniti din fonduri europene, cu donatii de la sasii originari din Mosna dar mai ales cu sprijinul financiar al Printului Charles. Vizita in cetate costa 4 lei de persoana, inclusiv acesti bani sunt folositi pentru reconsolidare.
Despre mancarea de la brunch: se servesc multe aperitive, lichiu cu varza, tarte cu spanac sau praz,ciuperci si branza, multe branzeturi, paine cu untura si ceapa/mar, paste de branza sau jumeri cu tot felul de seminte, salata de vinete sau linte, afumaturi.........mai tarziu se servesc supe sau ciorbe(azi a fost supa crema de mazare si urzici si clasica supa de gaina cu taitei) si un fel principal(azi a fost ragout de iepure, taietei cu varza, cartofi cu....sincer nu mai stiu ) si salate, muraturi. Dulciurile, multe si variate: hencles, prajituri cu visine, rabarbar, branza, tarta de morcovi, cornulete, gogosi, placinte cu mere. Cafea, ceaiuri de fructe, siropuri de visine, trandafir, mere sau soc, apa de fantana. Contra cost aveau palinca de vreo 2-3 feluri. Puteai cumpara produse facute in casa: dulceturi de caise, rabarbar, zmeura(astea erau intre 8-10 lei borcanul) sau dulceata de lapte(10-15 lei borcanul), palinca de prune(25 lei 1/2 litri) sau pere(sticle cu para in ea- 45 lei 1 litru), siropuri(12 lei litrul), sapunuri de casa.
Pentru mine a fost si emotionant. Mama mea a fost 30 de ani invatatoare in Mosna, iar in copilarie si tinerete mi-am petrecut vacante, weekenduri acolo. Dupa 16 ani, astazi am ajuns din nou acolo iar cel mai emotionant lucru a fost cand curatoarea cetatii, doamna Marianne, m-a recunoscut.