de florin04 » Joi Iul 31, 2014 6:06 pm
Vacanta in SAMOS (ep. 1)
Probabil o sa va intrebati “De ce Samos?”
Fiindca ne place sa ne petrecem concediul de vara in Grecia, in insule (avem deja 7 la activ) si incercam de fiecare data destinatii noi. Insula Samos a fost luata in “vizor” inca de acum 2 ani prin intermediul pozelor, filmuletelor si muzicii de pe Internet. In 2012 am fost in Lefkada (o “restanta” mai veche), iar anul trecut am avut un sejur de 7 zile in Skiathos. Insula zeitei Hera si a lui Pitagora ne astepta insa cuminte, la locul ei, ca sa-i descoperim “secretele”.
In alegerile noastre este obligatoriu ca destinatia sa fie bogata in vegetatie, in special pini. Samos-ul corespundea din plin la acest capitol, apoi ne-au atras culoarea apei, munti majestosi, sate traditionale, vestigiile antice, in linii mari o insula cu multe de oferit, comparabila la peisaje cu Thassos, Skopelos si Skiathos. Inca din 2012 am remarcat coasta de nord a insulei si satul turistic Kokkari, zona in care ne-am decis sa ne cautam cazarea anul acesta. Am rezervat din februarie prin booking.com un studio de 2 persoane la iesirea din satul Kokkari, in zona plajei Lemonakia. Ulterior, alegerea s-a dovedit excelenta. La capitolul transport am avut unele ezitari, am fost nevoiti sa intarziem luarea unei decizii din cauza unor factori externi, am intrat in perioada in care bilete de avion s-au scumpit si, in final, am ales sa mergem cu autocarul pe ruta Bucuresti-Atena si sa luam apoi avionul pana in insula.
Ca date geografice, insula este situata in partea de est a Marii Egee, langa Turcia (in partea ei de sud-est, in locul cel mai apropiat, o desparte de Turcia un “canal” de numai 1,2 km lungime), foarte aproape de statiunea Kusadasi. Are o suprafata de 475 km2, o sosea de coasta de 150 km lungime, iar latimea ei maxima de (N-S) este de 20 km. Are 3 porturi de ferry (Samos, Pythagoreion si Karlovasi), fapt care o face un “nod” important de transporturi maritime in zona.
Harta Samos.jpg
Iata-ne, asadar, in pragul plecarii, plini de avant si de curiozitate...
N-o sa insist prea mult asupra traseului la dus, atat doar ca a fost obositor, a durat cam 28 ore (la ora 10.30 ieseam din casa si a doua zi, la ora 14.30, intram in camera unde aveam cazarea). Cu autocarul din Bucuresti am facut cam 19 ore, iar cu avionul din Atena vreo 45 minute (decolare-aterizare). Am zburat cu Aegean Airlines, avion mic, cu propeler (trepidatii si turbulente “simtite” la greu, mai ales la aterizare). De la aeroport am luat autobuzul spre capitala Samos/Vathy. Inca din autobuz ne-au incantat din nou privirile pinii, chiparosii, bougainvillea, leandrii de pe marginea drumului. Soselele inguste, “slalom-ul” autobuzului printre masinile parcate pe marginea drumurilor, totul era la locul lor, in peisaj. In capitala era aglomeratie, agitatie, multe constructii incepute si nefinalizate, firme, magazine, super-marketuri, taverne, turistii de toate natiile. Am luat alt autobuz spre Kokkari si din statia de autobuz ne-a preluat gazda noastra.
Am ajuns la o vila amplasata pe coasta unui deal, in mijlocul unei livezi de maslini, intr-o oaza de liniste, izolare si salbaticie. Camera spatioasa, cu toate dotarile (AC, televizor plat, chicineta, baie), curatenie, mobilier si ambianta placuta, o veranda “imbracata” in vita salbatica si o priveliste de vis asupra marii.
Samos 001.JPG Samos 002.JPG
Samos 003.JPG Samos 004.JPG
Samos 005.JPG Samos 006.JPG
De la gazda noastra am aflat ca plaja Lemonakia este chiar la poalele dealului si se cobora la ea pe niste scari, prin livada de maslini. Fiindca stomacul a inceput sa-si ceara “tributul”, am coborat spre plaja si ne-am indreptat la prima taverna iesita in cale, “Andreas Place”. Aici am avut prima “desfatare vizuala” cu apa de la plaja Lemonakia (poza pe care tot incercam s-o postez).
Samos 007.JPG Samos 008.JPG
Samos 009.JPG
De dor si fara sa ne uitam la pret am comandat calamar si creveti proaspeti, salata greceasca si vin. Apropo de vin, insula Samos are un prestigiu in acest domeniu, podgoriile sale si vinul alb dulce fiind renumite pe plan international. Nici vinul alb sec nu era de “aruncat”, asa cum aveam sa constatam aici. Chelnarii amabili, servirea rapida, gustul bun si calitatea mancarii, desertul din partea casei, toate au facut sa ne simtim bine acolo si sa ne propunem sa revenim.
Samos 010.JPG Samos 011.JPG
Va urma....
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.