Pagina 1 din 6

Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Mie Iun 22, 2016 8:07 am
de iuliangrecu
Rasfoind presa virtuala, am gasit articolul asta http://www.andressa.ro/2016/06/cu-trist ... -romanesc/
Tot ce e scris acolo, parca sunt gandurile mele, experientele mele, vis-a-vis de litoralul nostru
Va las placerea, sa descoperiti si voi ce am vrut sa spun

Vreau o tara, ca afara!

"In 2016, litoralul romanesc este o toaleta publica. Literal. Nu pot sa o spun mai direct de atat. Lipsa de toalete transforma marea si tufisurile in locuri in care oamenii isi fac nevoile fiziologice. In acest weekend, cu ochii mei am vazut oameni pititi pe dupa tufe sau buticuri abandonate / inca nedeschise pe sezonul 2016 pentru a face nr. 1 sau nr. 2. Daca marea nu ar fi fost rece ca gheata, probabil ca ar fi facut, in mod “elegant”, toata treaba murdara in valuri, dar nu isi permiteau acest lux ca le ingheta, nu-i asa, fundul.

Anul trecut, exact in acelasi weekend, scriam pe Facebook acelasi lucru. Mi-a reamintit chiar reteaua de socializare. Eram cu olita dupa mine, pentru ca era copilul prea mic ca sa se tina pana ajungeam la o toaleta indepartata sau pana la hotel, dar ca adult… Nu aveam nicio solutie. Cel putin nu in raza mea vizuala. Probabil ca undeva departe, cum zice si cantecul, era si toaleta mea. 0,001 toalete pe cap de turist, ca sa zic asa, ca pe fund nu-mi vine sa zic, desi parca merge mai bine. Rarisim mai gasesti ceva care seamana vag cu o toaleta, un focar de infectie unde, culmea, platesti sa intri si apoi lesini din cauza mirosului si a.. decorului.

De pe litoralul romanesc lipsesc si dusurile. Desi normal e sa te speli cand iesi din mare, ba chiar si inainte sa intri in mare, de ce nu, pentru ca esti transpirat si te dai dupa aia iar cu crema cu factor de protectie solara, sau sa te clatesti de nisip cand pleci, nu ai cum sa o faci. Problema mai mare este ca nu te poti spala nicaieri pe maini! Si vrei sa mananci ceva. La noi curatenia nu se poarta. Nu ca am fi niste imputiti, ca eu nu ma simt, de exemplu, dar nu ai unde, nu ai cu ce, cand esti in Romania. In strainatate, in Grecia de exemplu, sa nu se inteleaga ca merg in Bali de obicei si sunt prea multe diferente culturale, nu am reusit sa gasesc plaja, oricat de izolata si mica ar fi fost, fara dus si toaleta curata, cu hartie, sapun, ba chiar si absorbante.

Pe litoralul romanesc, faci plaja intre gunoaie. Nu mai e mult pana cand, daca nu gasesti umbrela, poti sa te adaptostesti la umbra unui munte de ambalaje aruncate. Ca sa arunc punga de la olita portabila am mers si am mers si am mers si iar am mers. Da, oamenii sunt nesimtiti, dar nici cosuri nu exista. Fiecare sezlong ar trebui sa aiba, asa cum am vazut ca “se poarta” pe alte plaje, din alte tari, cate o scrumiera (sub forma de ghiveci ceramic de obicei, sa nu o ia vantul) si un cos de gunoi. In Romania, daca esti comod, daca nu te gandesti de acasa “Eu in ce o sa arunc gunoaiele? Hai sa iau o cutie si o punga special pentru asta!”, le pui langa tine si, uneori, acolo le lasi. Nu am facut decat doua poze, dar as fi putut incropi o galerie rusinoasa de o mie de poze, daca mi-as fi propus. Aveam marfa.

Pe litoralul romanesc, cand platesti sezlongul, fii sigur ca numai asta platesti. Din banii aia, nu vei beneficia de o plaja curata sau… de sezlong curat. Ceea ce ai inchiriat a fost cumparat acum n ani si folosit de atunci incontinuu, fara vreo sapunire. Cred ca poti gasi, daca esti foarte ambitios, urmele lasate chiar de tine pe sezlong din vacanta de acum 3 ani cand, neatent, ai varsat o cafea. Jegul este gros si lipicios. Si periculos, as tine sa adaug eu.

Am fost in Mamaia. Nu sunt o excentrica, nu am fost in cine-stie-ce statiune, nu am cautat-o cu lumanarea, ca sa zic asa. Am fost turistul normal, cu asteptari normale. Poate nu as fi observat toate lucrurile astea daca nu as fi fost cu copilul. Pentru ca pot sa fac abstractie de gunoaie, pana la un punct, dar cand fiica mea se joaca in nisip si vad cioburi, mucuri de tigara si ambalaje, deja vreau sa plecam acasa. As putea sa nu ma gandesc nici la mizeria de pe sezlong si salteaua care sta pe el, ma gandesc ca nu o sa fac eu enterocolita, dar pentru copilul meu mi-e teama. In general insa, constat ca oamenii s-au obisnuit cu mizeria si lispa de civilizatie. Aproape ca le confunda cu aerul hippie. Ni s-a ingrosat obrazul incredibil de mult, rezistam, ca o bacterie, la orice conditii pentru ca vrem sa avem cateva zile altfel.

Iata o fotografie de pe o insula din Grecia, de pe o plaja mica, izolata, la care ajungi dupa un drum cu masina 4×4 si apoi cobori cu greu, o rapa. Sezlongurile sunt din materiale prietenoase cu natura, nu exista plastic. Oricat ar fi de greu sa aprovizionezi taverna, sa construiesti acolo, totusi orice turist beneficiaza de conditii decente pentru a-si putea petrece ziua. Cu calul si/sau cu magarul se aduce marfa si nu lipseste de acolo nici apa, nici mancarea (nu doar chipsuri!), nici hartia igienica. Si da, exista un dus pe plaja.

Pentru ca in esenta, turistul are niste drepturi. Cand isi cheltuieste banii intr-un loc, are un contract nescris cu prestatorii de servicii si cu autoritatile locale. Eu platesc aici un sezlong, mananc si beau, ma cazez, ma bucur de vreme, iar voi imi oferiti anumite servicii: curatenie, un loc de unde pot sa beau apa si racoritoare, de unde pot manca niste lucruri normale (pe orice plaja din Grecia poti manca o salata greseasca, un peste cu cartofi, un sandvis), o buda normala. Autoritatile locale cesioneaza plajele astfel incat turistul sa poata beneficia de aceste lucruri oriunde s-ar afla. Nu prea imi vine sa dau grecii ca exemplu cand stiu cat de evazionisti sunt si cum s-au bagat singuri in faliment, dar aceste principii simple fac experienta de turist absolut decenta.

Pe litoralul romanesc, oricat de scump si luxos ar fi hotelul in care te cazezi, esti victima acestui management foarte prost. Autoritatile locale nu fac nimic pentru turisti. Daca dai voie cuiva sa deschida o ghereta pe plaja, il obligi, nene, sa aiba buda, sa faca zilnic curatenie, sa vanda apa si sandvisuri proaspete. De ce nu?, sa isi puna umbrele din stuf sau care nu sunt branduite, ca sa nu strici peisajul. Altfel, te zgarii pe talpi in scoici sparte pentru ca nimeni nu grebleaza nisipul, te scalzi in gunoaie pentru ca nimeni nu le strange si nu exista cosuri de gunoi, te tii pana iti plezneste vezica pentru ca nu ai o buda pe aproape si te imbolnavesti de la mizeria care te inconjoara – jeg pe sezlong, in toaletele rarisime, in restaurantele care nu ar trebui sa ia aviz de functionare.

Singurele calitati ale litoralului romanesc sunt ca 1. exista si 2. e la 2 ore distanta de Bucuresti. Cand omul are o zi sau doua libere, inghite in sec si indura. Cand are mai multe zile libere, numai masochistii vor sa isi mai cheltuiasca banii in groapa aia de gunoi. Ne-a dat Dumnezei plaje cu nisip fin, dar ne-a dat si multa lene si prostie. Si cu astea nu te pui. Mai bine fugi cat mai departe.

Facem strategii de promovare a brandului de tara, dar cand turistul ajunge pe litoralul romanesc gaseste un rahat. La propriu.
"

Re: Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Mie Iun 22, 2016 8:12 am
de April
Aici merg si:
postarea mea de saptamana trecuta viewtopic.php?p=50508#p50508
opinia lui HHR:
HHR scrie:Vacantele pe (c)litoralul national nu difera, in esenta, prea mult fata de vacantele din perioada de foarte trista amintire. Doar abundenta produselor si serviciilor nu reprezinta o schimbare majora din punct de vedere calitativ atat timp cat modalitatea de a trata clientul a ramas neschimbata. Chestiunile prohibitive si`au modificat doar forma, nu si urmarile neplacute pentru clientul estival. Inainte, pentru obtinerea unui loc decent de cazare trebuia sa ai pile si relatii, acum preturile sunt supradimensionate fata de calitatea serviciilor. Prin comparatie cu bulgarii, grecii si turcii, prin raportul calitate pret, suntem in coada clasamentului. Ceea ce la vecinii mai apropiati sau mai indepartati are titlu de exceptie (deservirea pruasta) la noi pare a fi regula, obiceiul locului,probabil din mosi stramosi (desi stiu ca pe la malul marii au fost ceva colonii elene). Cine nu s`a lovit de tupeul smecheresc al constanteanului cu cheia la intrarea in oras (?), cine nu s`a lovit de privirea inselatoare a chelnerului care calculeaza contravaloarea consumatiei pe baza de logaritmi (?), cine nu a manacat ciorbe reincalzite datand din cretacicul inferior (?), cine nu a baut cafea turceasca in care raportul dintre zat si lichid era aproape unitar(?) (asta daca nu cumva gasesti si niste nisip in ea ca sa nu spui ca nu ai beut cafia la nisip). Posibilitatile de agrement, oricat de atractve ar fi (ma refer la cele tehnice, cu exceptia boxului in care se sprijina, invariabil, cativa colorati transpirati), sunt dezorganizate, stridente, kitchoase. Atragerea turistilor se face in cel mai stupid mod, aduce cu iarmaroacele din perioada cand maestrul Creanga comercializa pasarica din tei. Comertul rapid (stradal si nu numai) este paralel (economic vorbind) si excesiv de cromatic; chilipiruri, chinezarii, ace brice si carice, salmonela. Goana dupa profit, determinata de caracterul sezonier duce in mod direct la transformarea clientului din scop in mijloc :mrgreen:

opinia lui MMV:
MMV scrie:Vacanţa pe litoralul nostru, sport extrem. Păcat!


si opinia lui Malex:
Malex scrie:Aceasta este, din păcate, situația în multe stațiuni, restaurante, terase de la malul mării noastre...care se trage dintr-o gândire tâmpită, tipică pentru patronii și angajații de pe litoralul nostru și nu numai...să facem repede bani, 2 luni de zile, nu contează cum...oricum cererea este mult mai mare decât oferta așa că dacă nu-ți convine du-te la bulgari sau greci că aici noi vrem să facem bani repede ca să ne ajungă tot anul...de aia nu mai merg pe litoral la noi din 2009....după 20 de ani de Eforie Sud, Nord, Mamaia, Venus etc am ajuns, într-un târziu, la concluzia că nu se va schimba nimic profund în concepția asta mioritică, ci doar așa de formă, pe ici pe colo, fără substanță...

Re: Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Mie Iun 22, 2016 9:11 am
de iuliangrecu
Problema este, cum/cand se rezolva tampenia asta?

Re: Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Mie Iun 22, 2016 4:42 pm
de dflc03
iuliangrecu scrie:Problema este, cum/cand se rezolva tampenia asta?

Problemele/tampeniile nu "se" rezolva (pe ele insele). Sunt rezovate de oameni potriviti, aflati in locul potrivit la timpul potrivit. In cazul Romaniei...ghinion.

Re: Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Joi Iun 23, 2016 6:49 am
de HHR
Cred ca litoralul romanesc, privit doar ca manifestre geografica aferenta republicii este un loc generos si unic in Europa.Geofizic, este variat, mare, lacuri, in sus delta.... Toate acestea sunt elemente cu potential urias. Prin varietate surclasesza partea aferenta tarii vecine si prietene (BG.). Exploatarea unei asemenea zone, pe termen lung, poate genera un procent serios din PIB. Pentru Europa Centrala si de Nord ar fi ca un magnet ... daca oamenii locului s`ar ridica la inaltimea potentialul geografic. Din nefericire, ca in bancul in care Dumnezeu inzestreaza un loc cu un peisaj minunat dar, in contrabalans ii anexeaza un popor, hai sa zicem, mai putin harnic, sa nu ranim sentimente; locul a fost populat cu romani. Si cum asta nu ar fi fost de ajuns am mai beneficiat si de cinci decenii de un regim totalitar ce au reusit sa transforme viziunea cetateanului asupra proprietatii (unul din paradoxurile comunismului, raportat la proprietate, era ca toti aveam tot si, in realitate, nimeni nu avea nimic, cu exceptia apartamentului si daciei personale). S-a inoculat ideea ca romanii sunt un popor maret cu ascendenta de`a dreptul mitica, astfel ca, imediat imediat dupa 89 ni s`a dat o tara pe care nu stiam sa o folosim, desi aveam un ego national artificial unflat.A urmat efervescenta economica a imbogatirii rapide, pe termen scurt, fara sa existe viziuni pe termen lung. Litoralul a avut aceeasi soarta si, ceea ce vedem azi, este rezultatul propriilor noastre actiuni stangace (ca natiune, zic). O mamaie kitchoasa reflexie a stilului Mazaresc, cateva foste statiuni aflate intr-o continua carpeala, un doi mai (loc de reculegere pentru intelectualul cu rulota sau cel cu bani care si`a putut trage o vila), o vama veche ce doar aminteste de perioada flower power si urmeaza granita cu bulgaria. In ultimul timp pare ca granita cu bg. este cel mai atractiv loc pentru turisti, pentru ca, dupa ce o treci dai de un loc in care consumatorul este tratat corespunzator.
Nu sunt specialist, as ca nu pot oferi solutii (nici macar de dregul unei discutii pe forum) dar, intuiesc ca trebuie trei chestii: bani, rabdare si bun simt.

Vreau o tara, ca afara!

Este un gand rezonabil si justificat pana la un anumit punct. Eu vreau concetateni ca cei de afara si sunt sigur ca se poate face o tara ca afara. Din cat am umblat prin Europa am inteles ca o buna parte din cei ce isi doresc o tara ca afara nu pot supravietui intr-o asemenea tara. De ce ? Pai pentru simplul motiv ca afara regula de baza este respectarea regulilor iar la noi setarea by default este cea a incalcarii regulilor, incepand cu cele elementare si terminand cu cele complicate. Cetatenii tarilor de afara (fara a indica vreuna) sunt coechipieri pentru binele comun; la noi exista doar competitori pentru binele propriu.Pe sosea, la munca, in concediu, romanii sunt intr-o permanenta competie (niciodata cu ei insisi pentru a deveni mai buni). Prin urmare, chiar daca, peste noapte, ne`am trezi cu o tara ca afara, am distruge`o cu viteza fulgerului, cu propriul fel de a fi, de a intelege si a valoriza lucrurile. Ma tem ca daca ne`am trezi peste noapte ca Romania devine Elvetia, cu linistea si regulile ei stricte, jumatate din romani ar emigra. Unde ? Nu stiu. Intr-o Romania inchipuita dupa chipul si asemanarea lor

D`aia zic, lasati dreaqu romania si mereti in Thassos ! :mrgreen:

Re: Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Sâm Iul 02, 2016 8:47 pm
de callatis06
Tuzla - Aeromania 2016, editia a 10-a :thumbup:

Re: Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Dum Iul 03, 2016 4:00 pm
de HHR
Prin urmare, cu retina pe verticala, litoralul nostru are si momente bune.

Re: Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Lun Iul 04, 2016 12:12 pm
de Sindrom
Mie dupa ceva ani...imi vine un gand sa accesez litoralul. Am mai fost asa fugitiv, dar fara obligatii.

Ei bine...problem, preturi ca-n Grecia si "environment" ca la noi. Pai ceva nu se pupa. As alege BG, da nici la astia nu-s convins ca as fi mai castigat.

Re: Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Mar Aug 16, 2016 12:06 pm
de iuliangrecu
Conjunctura a facut, ca anul asta sa facem concediul pe litoralul nostru.
Stau acum la o terasa (ora 13) si observ lumea de pe plaja, cu multi copii mici, multi bebelusi.. cat de inconstient sa fii sa ii tii in soarele si canicula asta..

Re: Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Dum Aug 21, 2016 9:11 pm
de pozeDECAT
Au trecut 5 ani dar nu cred ca s-a schimbat ceva in mod fundamental:
colocviu semintologie.jpg
Imaginea e una dintre cele cateva care insotesc un text mai aprig:
http://a-craciunescu.blogspot.ro/2011/0 ... e-lua.html

Re: Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Mie Sep 28, 2016 6:54 pm
de callatis06
Mangalia, pe-nserat :wave:
Nu e ca-n Thassos, da' orșicât... n-am văzut lebede pe-acolo ;)

Re: Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Joi Sep 29, 2016 1:56 pm
de callatis06
Mai am... De data asta pozele sunt de saptamana trecuta, din Neptun. :wave:

Re: Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Joi Sep 29, 2016 6:53 pm
de Ade
De acum 2 saptamani. Liber, frumos si un loc bun de mancat (Pescaria lui Matei):

Re: Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Vin Sep 30, 2016 5:38 pm
de HHR
Zi merci, altii n`au pupat nimic anu aista, poate duar un Lacu` Sarat ... pe`nserat. Sau un mic pe malul Dunarii de ziua marinei.

Re: Despre litoralul nostru

Mesaj necititScris: Dum Oct 02, 2016 6:01 pm
de callatis06
De azi, din Neptun și Olimp :wave: