Un articol interesant, privind soiurile de prune care se preteaza cel mai bine pentru tuica.
http://www.zdravan.ro/blog/care-soiuri- ... ntru-tuicaCa regula, cu cat continutul de zaharuri din prune este mai ridicat, cu atat obtinem mai multa tuica.
Acest continut difera foarte mult de la soi la altul si se poate masura numai cu aparate gen zaharometru, refractometru, etc.
Se stoarce zeama din fruct si se determina continutul de esenta (in %masa sau %greutate).
In acesta esenta sunt dizolvate zaharurile dar si alte substantele (acid fructic, vitamine, proteine, minerale, substante aromate).
De exemplu, pentru un soi de prune a fost masurata 20 %masa de esenta. Scadem cca. 4% alte substante + cca. 1% pulpa si obtinem cca. 15% zaharuri. Intr-un proces de fermentatie corect cca. 100 litri solutie zahar se transforma in 55 litri alcool, deci tinem minte raportul de 0,55. Acum putem estima cata tuica ne va iesi din 100 kg de prune: 15% x 0,55 = 8,25 litri. Atentie, asta este distilatul brut, fara separarea fazelor. Dupa ce separam fazele, obtinem mai putina tuica.