CHIOS

Lefkada, Corfu, Zakynthos, Cicladele etc.

CHIOS

Mesaj necititde zanga2 » Lun Mai 16, 2022 9:22 am

• A 5-a insulă ca mărime din Grecia,
• al treilea la soare și primul în zilele cu claritate,
• 91 de plaje
• 64 de sate
• 91 din cele 108 orhidee din Europa cresc în Chios.
• Sfinții Apostoli din Pyrgi este o copie exactă a Sfintei Irene din Constantinopol
• Laladele sau lalelele din sudul Chiosului împodobesc câmpurile insulei în fiecare martie.
• Războiul Rachetelor de Paște. Frumos și exploziv în noaptea Învierii. Parohiile Agios Markos și Panagia Erythiani din Vrontados sărbătoresc Învierea Omului Dumnezeu ca nicăieri altundeva.
• Sat pictat (Pyrgi). Singurul din Grecia.
• Manastirea "Noua" impreuna cu Manastirea Sfantul Luca din Beotia si Manastirea Daphni sunt singurele manastiri bizantine care supravietuiesc in Grecia in stare buna. Mozaicurile Noii Mănăstiri din Chios sunt una dintre cele trei creații de vârf ale artelor vizuale din Grecia în Evul Mediu, celebrează sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (23 august). In 1990 a fost declarat Patrimoniul Mondial UNESCO. Artistii care au lucrat aici au fost din Constantinopol, care au venit direct din oras si au purtat cu ei stilul lor, asemanator cu cel care a decorat palatele imperiale, acum un stil pierdut.
• A zecea insulă ca mărime din Marea Mediterană
• Plajele vulcanice din Emporio. Vizitatorul are ocazia să înoate sau doar să se bucure de 3 plaje (Mavra Volia) care sunt produsul unei erupții vulcanice din vremuri istorice.
• Locul unde a locuit Homer
• Christoforos Columb a trecut prin Chios și a luat marinari și cartografi chiani pentru explorările sale. Potrivit altora, este originar din insulă. Multe familii din Pyrgi îi poartă numele de familie.
• La Chios s-au născut trei mari personalități, și subversive după alții, din domeniul literelor (Korais, Psycharis, Souris). Alți mari oameni din domeniul artei și științelor: Emmanouil Roidis, Fotis Agoules, Nikos Gialouris (pictor), Stamatis Krimizis (fizician), Dimos Avdeliodis (regizor), Matthaios Mountes
• Singura insulă îndepărtată din Grecia care este atât de aproape de al treilea oraș ca mărime din Turcia, Izmir. În același timp, se află la doar 7 km de Ionia antică.
• Vinul din nordul Chiosului a fost numit de antici nectarul zeilor (Vinul Arius).
• În Câmpia Chiosului se păstrează 250 de conace construite cu piatră de tămâie, o zonă de 10 km lungime și 3 km lățime.
• Majoritatea familiilor de transport maritim din Grecia provin din Chios (Liban, Chandri, Lo, Lemou, Andreadi, Patsou, Patera, Fafaliou, Tsakou, Frangou, Xyla și altele).
• Peisajul rural din Chios este similar cu cel din Toscana din Italia.
• Mikis Theodorakis și Andreas Papandreou s-au născut în Chios.
• Prima monetărie din Grecia din antichitate.
• Prima formă de democrație chiar înainte de cea a lui Solon.
• Mare diversitate și bogăție în costumele locale ale fiecărui sat, chiar și vecin.
• Gumă - Mastic - Rasina.
• Renumit pentru satele castel medievale, Mesta, Olympi, Pyrgi etc. si pentru Anavatos, Mystras din Marea Egee.
• Populația din Chios până în secolul al XVIII-lea a fost de 120.000 de locuitori
• Potrivit unei versiuni, Chios este locul de naștere al lui Homer, precum și al matematicienilor Hipocrate și Onopide.
• Biblioteca Publică Istoric Centrală din Chios „Korais” de pe insula Chios este una dintre cele mai importante din Grecia (a treia ca mărime). Există aproximativ 250.000 de volume în colecția ei.
• Chios are o arhitectură complet diferită de la nord la sud și singura parte care este similară arhitectural cu Cicladele (toate clădirile sunt albe) este așezarea de pe litoral Agia Fotini sau Agia Fotia.
• Chios este înconjurat de insulele surori Oinousses și Psara, de unde a venit Konstantinos Kanaris, eroul revoluției din 1821 pentru independența Greciei.
• Chios menține legături speciale cu Syros în Ciclade, iar Ermoupolis a fost construit de chiani bogați, oameni alfabetizați și negustori care au fost acolo după masacrul din 1822, unde au găsit o a doua casă ospitalieră.
• Un alt nume al Chiosului a fost Pityousa, probabil din cauza numeroșilor pini care existau mai ales în partea de nord. Celălalt nume a fost Ariousa de la arborele „arion”, care este un fel de stejar. Arii (stejar) au acoperit o mare parte din nord-vestul Chiosului.
• Este o insula care a trecut prin dezastre uriașe, cutremure, genocide pentru Libertate și va lupta mereu pentru idealurile Sale!
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
zanga2
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 607
Membru din: Vin Iun 20, 2014 4:13 pm
Has thanked: 398 times
Been thanked: 1949 times

Re: CHIOS

Mesaj necititde zanga2 » Lun Mai 16, 2022 9:25 am

Masticul a fost recoltat de cel puțin 2.500 de ani din antichitatea greacă. Cuvântul mastic este derivat din greacă: μαστιχάειν, romanizat: masticháein „a scrâșni din dinți”, care este, de asemenea, sursa cuvântului englezesc "masticate". Prima mențiune despre „lacrimile” reale de mastic a fost de către Hipocrate. Hipocrate a folosit mastic pentru prevenirea problemelor digestive, racelii si ca odorizant de respiratie. Romanii foloseau mastic împreună cu miere, piper și ou în vinul conditum paradoxum. Sub Imperiul Bizantin, comerțul cu mastic a devenit monopolul împăratului. În Imperiul Otoman, sultanul a adunat cea mai bună recoltă de mastic pentru a o trimite în haremul său.
În timpul stăpânirii otomane din Chios, masticul își merita greutatea în aur. Pedeapsa pentru furtul masticului era executarea din ordinul sultanului. În masacrul din Chios din 1822, oamenii din regiunea Mastichochoria au fost cruțați de sultan pentru a-i oferi mastic lui și haremului său. Sakız Adası, numele turcesc pentru insula Chios, înseamnă „Insula Gum”. Satele de mastic sunt asemănătoare cetății, ferite de vederea mării, înconjurate de ziduri înalte și fără uși la nivelul străzii (adică în sate se intra doar pe scări), pentru a proteja seva de invadatori.
Deși licoarea de mastic este mult mai tânără, este încă legată de istoria Greciei. Lichiorurile digestive, asemănătoare cu Mastichato (Mastika), dar făcute cu struguri, erau cunoscute ca elixire grecești înainte de Revoluția Franceză.
Producția de mastic a fost amenințată de incendiul forestier din Chios, care a distrus câteva plantații de mastic în august 2012.
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
zanga2
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 607
Membru din: Vin Iun 20, 2014 4:13 pm
Has thanked: 398 times
Been thanked: 1949 times

Re: CHIOS

Mesaj necititde zanga2 » Lun Mai 16, 2022 9:29 am

La doar 5 kilometri de satul istoric "tatuat" Pyrgi, se regăsește unul dintre cele mai magice și deosebite peisaje ale insulei Chioș. Nominalizată În 2017 drept cea mai frumoasă plajă a Greciei, plaja Mavra Volia sau Mavros Gialos, așa cum le place localnicilor să o numească, are ca bază a identității pietricelele strălucitoare de culoare neagră, rezultat al erupției vulcanului inactiv de astăzi Psaronas și al eroziunii produsa prin energia valurilor . Cunoscută și sub denumirea de „Țărmul Negru”, este renumită pentru apele adânci, foarte limpezi, de obicei reci și de o culoare închisă, făcând înotul acolo o experiență unică în viață. De asmenea se distinge prin două plaje individuale, cea mai îndepărtată dintre cele două, numită plaja Foki. Înconjurată de margini stâncoase golașe și înalte se alcătuiește un peisaj de neuitat. În învecinarea ei veți găsi portul Emporios unde se află mai multe taverne tradiționale, cafenele și unde veți găsi dulciuri și mai ales înghețată cu mastic.
Pentru cei care au ales să viziteze sau chiar să rămână peste noapte în acest colț particular al Chiosului, zona din apropiere din Emporios oferă o mare varietate de infrastructuri de catering și ospitalitate, iar plajă este deservită și de o linie de autobuze.

Si un video
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
Ultima oară modificat de zanga2 pe Lun Mai 16, 2022 10:10 am, modificat 1 dată în total.
zanga2
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 607
Membru din: Vin Iun 20, 2014 4:13 pm
Has thanked: 398 times
Been thanked: 1949 times

Re: CHIOS

Mesaj necititde zanga2 » Lun Mai 16, 2022 9:34 am

Un video cu și despre Chios, in mare parte despre zone de interes turistic ce are și subtitrări in română!

zanga2
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 607
Membru din: Vin Iun 20, 2014 4:13 pm
Has thanked: 398 times
Been thanked: 1949 times

Re: CHIOS

Mesaj necititde zanga2 » Lun Mai 16, 2022 9:41 am

In vizita la muzeul masticului, locul unde o clădire cu arhitectura moderna găzduiește istorie și tradiții de sute de ani. Despre mastic se spune ca ar fi un panaceu universal ajutând la aproape orice afecțiune, nu o sa intram în aceste detalii acum, totuși masticul este delicios și folosit în multe preparate culinare, băuturi alcoolice, sucuri, etc. dând o aroma deosebita.
In comentarii mai jos o sa las și un link cu un video scurt de la acest muzeu.

Si un video
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
Ultima oară modificat de zanga2 pe Lun Mai 16, 2022 10:11 am, modificat 1 dată în total.
zanga2
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 607
Membru din: Vin Iun 20, 2014 4:13 pm
Has thanked: 398 times
Been thanked: 1949 times

Re: CHIOS

Mesaj necititde zanga2 » Lun Mai 16, 2022 9:45 am

Cum arata o plaja tipic "sălbatică" din Chios.
-Nu este amenajata cu nimic comercial: fără șezlong, fără umbrele, fără bar, fără market.
-Există dus cu apă.
-Există cabină de schimb.
-Există rampa pentru persoanele cu dizabilități.
Pe plaja nu veți găsi întotdeauna cos de gunoi, dar toată lumea împachetează gunoiul și îl iau cu ei, de multe ori veți vedea familii formate din bunici, părinti și copii care vor strânge gunoiul altora, în cazul în care exista, îl pun frumos în punguță și pleacă cu el.
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
zanga2
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 607
Membru din: Vin Iun 20, 2014 4:13 pm
Has thanked: 398 times
Been thanked: 1949 times

Re: CHIOS

Mesaj necititde zanga2 » Lun Mai 16, 2022 9:50 am

Agia Dynami
Culori de poveste, apa limpede, plaja sălbatică și curata, istorie, ruine, mănăstire și oregano sălbatic, exista o combinație mai buna?
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
zanga2
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 607
Membru din: Vin Iun 20, 2014 4:13 pm
Has thanked: 398 times
Been thanked: 1949 times

Re: CHIOS

Mesaj necititde zanga2 » Lun Mai 16, 2022 9:57 am

Atunci când vrei și plaja sălbatică și apa limpede, sa mai fie ceva de văzut aproape și sa nu fie nici greu de ajuns.
@Mirsinidi beach

Si un video
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
zanga2
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 607
Membru din: Vin Iun 20, 2014 4:13 pm
Has thanked: 398 times
Been thanked: 1949 times


Înapoi la Grecia insulara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori


evomag.ro
lilasperfumery.ro