Pagina 1 din 2

Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Dum Aug 10, 2014 10:08 pm
de HHR

Re: Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Dum Sep 21, 2014 9:33 pm
de pozeDECAT
Cine merge pe coclauri, daca o ia de la Sibiu spre Agnita si mai departe spre Sighisoara si unde i-o mai duce masina (ca linia de cale ferata ingusta a fost in extremis salvata), poate sa vada spre Hosman imaginile ce le atasez. Una-i cu zoom si alta-i fara. Nu va multumiti cu asta, iesiti din drum kilometrul ala (or fi doi) si mergeti s-o vizitati. Biserica fortificata vreau sa spun.

Re: Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Lun Sep 22, 2014 10:15 pm
de HHR
Am dat o tura pe la cea de la Viscri.
Prin ardeal merge o tura tematica pe la toate bisericile fortificate, monumente ce imi amintesc de cliseul stupid: "ardealul, pamant stramosesc"

Re: Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Mar Sep 23, 2014 9:27 am
de pozeDECAT
"o tura" ar trebui sa se constituie intr-o veritabila expeditie pentru ca sunt mult peste o suta cele care isi mentin cat de cat integritatea si care au ceva mai interesant de aratat ... La Viscri e foarte frumos iar faptul ca si in sat s-a investit in sensul mentinerii autenticitatii cu restaurari in tehnici cu adevarat traditionale face sa merite un drum. Nu degeaba e printre acele cetati din grupul celor care fac parte din lista Romaniei in patrimoniul UNESCO.

Re: Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Mar Sep 23, 2014 9:40 am
de April
Manastirea Dragomirna a luat un premiu UE pentru restaurarea si conservarea frescelor:
http://ec-insider.blogspot.ro/2014/05/d ... prize.html
http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-171 ... scelor.htm

La începutul lunii martie a.c., la Viena, proiectul „Restaurarea si conservarea picturii murale a Bisericii Dragomirna” a obtinut Marele Premiu al UE pentru conservarea patrimoniului cultural/ Premiile Europa Nostra (la categoria Conservare) si Premiul Publicului.

La eveniment au participat renumitul tenor Plácido Domingo (reprezentând Europa Nostra) si Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

Premiile Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra au fost acordate unui număr de 27 de concurenţi. Şase dintre aceştia au fost distinşi şi cu Marele Premiu, iar unul cu Premiului publicului, acordat în urma unui vot online.

La categoria ''Conservare'' au câştigat trei proiecte:
cel de conservare a arhitecturii tradiţionale a Caselor Walser în Alagna Valsesia (Italia),
cel de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea de la Biserica Dragomirna, judeţul Suceava (România) şi
programul de conservare pentru cooperativele vinicole din Catalonia (Spania).

Re: Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Lun Ian 11, 2016 4:33 pm
de pozeDECAT
De Dragomirna ma legasem si eu in cateva ocazii: https://pozedecat.wordpress.com/2014/03 ... minica-22/, https://pozedecat.wordpress.com/2014/02 ... minica-18/
Ia, sa pun o poza mai larga, tot din seria de usi:
Dragomirna_usa in poarta.jpg
Dupa poarta asta vine sfanta lumina:
sfanta-lumina_dragomirna.jpg
Iar fresca din biserica, inainte de restaurare, cam asa:
Dragomirna naos.jpg

Re: Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Sâm Feb 20, 2016 12:06 pm
de pozeDECAT
O veste trista si, cel putin pentru moment, destul de inexplicabila:
http://www.mediafax.ro/social/brasov-tu ... o-15081516

Re: Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Lun Mar 14, 2016 10:15 pm
de pozeDECAT
La DNA s-a constatat o extorsiune a degajamentului ... asa ca au nevoie de 10 milioane de euro si 130 de politisti (!!!) ca sa traga cu urechea la convorbiri telefonice.
In acest timp, in TOT SISTEMUL administrativ al monumentelor istorice nu exista 100 de oameni in toata tara (ministerul culturii la nivel central si prin directiile sale judetene) iar bugetul anual alocat Programului National de Restaurare se invarte in jurul a 12 milioane de euro pentru mai multe zeci de santiere. Ba chiar a fost undeva sub 5 milioane de euro in 2013.
Cam asta inseamna patrimoniul autohton ca proportie in raport cu "minutele incluse" de la Securitate ...

Cine nu-si aduce aminte de treaba cu extorsiunea: https://www.youtube.com/watch?v=J5JKBOvMm6I

Re: Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Joi Ian 05, 2017 10:08 pm
de pozeDECAT
http://www.cultura.ro/dosarul-rosia-mon ... -la-unesco
Sa vedem cum se mobilizeaza fortele.

Re: Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Vin Feb 17, 2017 4:32 pm
de pozeDECAT
Fara alte comentarii, situatie din 2009 si situatie din 2011:
calea floreasca 25 in 2009.JPGcalea floreasca 25 in 2011.JPG

Re: Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Joi Apr 06, 2017 10:48 am
de pozeDECAT
Palatul Cultural din Blaj:
http://www.europanostra.org/eu-prize-cu ... announced/
La bienala de arhitectura 2016, reabilitarea cladirii interbelice a primit premiul pentru debut, nu pentru ca arhitectul ar fi fost la primul proiect dar pentru ca a fost primul pe o cladire istorica.
http://www.europeanheritageawards.eu/wi ... lace-blaj/

Aceeasi institutie care actioneaza in numele Uniunii Europene in domeniul patrimoniului cultural zicea despre localitatea de unde au plecat locuitorii (cica 90 %) care nu erau lasati sa faca altceva decat ori minerit ori sa impleteasca ciorapi:
http://www.europanostra.org/europa-nost ... ge-status/

Re: Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Joi Iul 05, 2018 9:55 am
de pozeDECAT
In dimineata asta, propaganda abjecta a lui Adrian Ursu la A3 impotriva patrimoniului de la Rosia Montana alaturi de personajul cocotat pe scaunul de sinistru al culturii ....

Re: Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Joi Iul 05, 2018 11:33 am
de damblagiu
Bai, daca auzea Ceausescu ca ii chemam pe altii sa ne scoata aurul, gazele, petrolul, din pamant, sa ne taie padurile, sa ne faca autostrazi(de fapt sa ne ia banii si sa plece) ne alinia pe toti si ne impusca din doi in doi si bine facea. Pai poporul asta le scotea altora petrolul si gazele din pamant pana in '90. Poporul asta si-a facut singur prin anii 70 autostrada. Tot singur si-a facut metrou in anii 80. Exportam mobila facuta din padurile pe care acum le vindem cu miile de hectare. Mobila era f apreciata in Rusia si multe tari din vestul europei. De tarile arabe nu mai amintesc.
Acum, sigur veti gandi, Dambla e comunist, securist si-l regreta pe Ceasca! Pentru cei care nu au citit ce am postat de-a lungul timpului pe aci' pe forum despre subiect le raspund, asa e. Pentru cei care au citit postarile le spun, N'ati inteles nimic din ele.

Re: Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Vin Iul 06, 2018 9:07 am
de pozeDECAT
Acum sa adaug si eu ca sa stie cei care au citit postarile mele. Acum ma refeream la patrimoniul ala care a ramas pe loc aproape 2000 de ani nu ala care s-ar putea epuiza in 10. Pana si Ceausescu, mare distrugator de memorie culturala, tot "a facut" (adica nu el ci in vremurile lui) macar un muzeu la Rosia Montana. A carui valoare sigur-sigur nu se masoara in numar de autobuze de turisti care ar apuca sa ajunga sa-l vada.

Re: Patrimoniu autohton

Mesaj necititScris: Vin Iul 06, 2018 10:24 am
de damblagiu
Nu am studiat care e treaba cu Roșia Montană si nu pot comenta, dar sunt intrigat că, dacă e de exploatat aurul de acolo trebuie să o facă alții din exterior.

Trimis folosind Tapatalk