Pagina 1 din 1

Gradina botanica Jibou, Salaj

Mesaj necititScris: Dum Iul 13, 2014 5:17 pm
de zanga2
Personal am norocul sa vizitez aceasta gradina in aproape fiecare an de prin 2008 si am putut urmari continua dezvoltare si extindere a ei. De fiecare data descopeream noi zone, noi amenajari, etc.
Daca aveti vrodata drum prin prin judetul Salaj, va recomand sa vizitati, este superba !


De pe site-ul:
http://gradina-botanica-jibou.ro/

Gradinile Botanice sunt institutii in care se prezinta si se studiaza colectii de plante vii cultivate in conditii naturale sau de sera.
Lucrările pentru organizarea Grădinii Botanice din Jibou au început în perioada anilor 1959-1968, când V.Fati profesor de biologie, împreună cu elevii şi cadrele didactice reuşeşte să demonstreze că parcul din împrejurimile castelului Wesselenyi, unde funcţiona liceul, este potrivit pentru organizarea unei grădini botanice.
Trebuie să menţionăm faptul, aşa cum mărturiseşte profesorul V. Fati, că vechiul parc era într-om stare jalnică, dădea evidente semne de îmbătrânire, se simţea nevoia unor ample măsuri de igenizare şi replantare.
În acest scop a fost efectuat un studiu asupra condiţiilor pedoclimatice şi floristice sub îndrumarea şi consultarea botaniştilor veremii: Al. Borza, Ion Tarnavschi, Emil Topa, O.Raţiu, Felician Micle, ş.a. .
Pe baza recomandărilor şi referatelor întocmite s-a eleborat memoriul de înfiinţare a Grădinii Botanice. Prin eforturi deosebite profesorul Vasile Fati obţine actul de înfiinţare şi funţia de director în octombrie 1968.
Grădina Botanică este situată în partea de nord-est a oraşului Jibou, pe terasa a doua a râului Someş.Drumul organizării ei a fost lung şi anevoios, cu împliniri, dar şi cu neîmpliniri, a avut o istorie destul de zbuciumată.
A fost înfiinţat pe lângă liceul din localitate.După trei ani devine unitate independentă. În perioada 1974-1990 a funcţionat sub denumirea de Staţiunea Tinerilor Naturalişti. Aceasta fiind organizată pe principiul caselor de pioneri, după revoluţie trebuia restructurată. În acest scop a fost elaborat un memoriu în baza căruia Guvernul României a aprobat înfiinţarea Centrului de Cercetări Biologice Jibou, în cadrul căruia Grădina Botanică este domeniul principal de activitate alături de cercetare, de microproducţie şi activităţi muzeistice şi acvaristice.
În perioada 1968-1970 a fost construită prima seră de 110 m.p. prin eforturi proprii : „fundaţia la prima seră s-a turnat cu ajutorul elevilor , a personalului administrativ şi a unor cadre didactice”, remarca un martor al acelor timpuri . Au fost construite alte şase sere, destinate adăpostirii colecţiilor de plante propicale, subtropicale şi mediteraneene, două laboratoare integrate în complexul de sere, o centrală termică.La aceste lucrări au ajutat şi muncitorii de la depoul C.F.R.
Între anii 1978-1982, au fost construite cele două sere, acvariul şi palmarul, adevărate bijuterii arhitecturale, o construcţie spaţială cu o arhitectură de excepţie. Tot în această perioadă s-au construit serele de microproducţie în număr de şase, destinate producerii florilor tăiate şi la ghiveci în scopul valorificării lor prin punctul de la poartă.
Paralel cu aceste realizări remarcăm eforturile specializtilor de a dezvolta fondul de plante, mai întâi prin valorificarea celui autohton, prin donaţii ale unor grădini botanice şi prin schimburi cu alte grădini şi unităţi de profil din ţară şi străinătate.Prima donaţie a venit de la Cluj.
După revoluţie unitatea s-a dezvoltat fără precedent, s-a construit pilotul- inima cercetării, s-au obţinut primele orhidee prin metoda culturilor „in vitro”. S-a amenajat un acvariu modern cu peste 40 de specii de peşti marini şi de apă dulce, o galerie amazoniană, o nouă grădină japoneză, sectorul sistematic.
Grădina Botanică „Vasile Fati” este organizată pe sectoare, fiecare sector grupează plantele dintr-un anumit punct de vedere, un complex de sere colecţionare, de microproducţie şi cercetare, un acvaru, un parc zoo, o frumoasă şi modernă grădină japoneză.
Grădina Botanică „Vasile Fati” este integrată în Asociaţia Grădinilor Botanice din România(A.G.B.R.) alături de celelalte grădini botanice. Această asociaţie s-a dezvoltat „din necesitatea de a realiza o implicare mai convingătoare a grădinilor botanice în acţiunea de conservare a diversităţii plantelor la nivel naţional şi european”(F. Micle)
În anul 2007 , profesorul V. Fati după o grea suferinţă, se stinge din viată. Până în acel moment a condus Grădina Botanică cu competenţă şi multă pasiune aproape 40 de ani, participând la toate transformările prin care a trecut unitatea. Bustul din incinta grădinii cât şi denumirea de Grădina Botanică „Vasile Fati” reprezintă o dovadă a omagiului adus de către discipolii săi, celui care a fost ctitorul acestui edificiu de cultură şi ştiinţă botanică.
În prezent Grădina Botanică este un centru multifunţional de educaţie, invatamant si cercetare. Este o baza stiintifica si didactica pentru invatamantul biologic, o institutie de educatie a respectului pentru natură, pentru tot ce este frumos şi adevărat.



Si pentru ca o poza face mai mult decat 1024 de cuvinte, iar un videoclip face cat 1024 la puterea a doua cuvine va las sa vizionati o gradina botanica superba:

nota: filmarile sunt facute primavara si instalatiile de fantani, lacuri etc inca nu erau pornite (erau in mentenata de dupa iarna).
Vizionare placuta ;)






Re: Gradina botanica Jibou, Salaj

Mesaj necititScris: Dum Iul 13, 2014 6:34 pm
de kerkyra
Chiar am auzit pe cineva la Balcic laudand aceasta gradina (in timp ce vizitam gradina de acolo), am cautat putin pe net, din pacate sunt cam departe sa pot ajunge, cel putin deocamdata.

Re: Gradina botanica Jibou, Salaj

Mesaj necititScris: Dum Iul 13, 2014 7:00 pm
de zanga2
Chiar merita o excursie in zona, se poate lega de Gradina Zmeilor (12 km) si de salina de la Turda (120 km).

Re: Gradina botanica Jibou, Salaj

Mesaj necititScris: Vin Noi 07, 2014 1:53 pm
de zanga2
Noutate la gradina botanica Jibou
Un acvariu populat cu Garra Rufa zis si Doctor Fish amenajat pentru vizitatori


Despre Garra Rufa:
Peştii Garra rufa au fost descoperiți la începutul anilor 1800 în Iordania, Orontos, și în bazinele hidrografice ale râurilor Tigru și Eufrat, în râurile de coastă la sud de Turcia și Siria de Nord. Sunt niște pești unici, care pot trăi în medii ostile, de asemenea și în ape foarte calde. Ei se ascund şi se agață de pietre şi vegetaţie cu ajutorul gurii lor ventrale în formă de semilună. Sunt pești care se hranesc la fundul apei.
Sunt mâncători de alge, fitoplancton şi zooplancton, dar acestea sunt rare din cauza temperaturilor înalte ale apelor în care trăiesc. Din cauza hranei insuficiente se hrănesc și cu pielea moarta de pe picioarele amatorilor de scăldat. Peştii Garra rufa au fost recomandați ca foarte utili și eficienți pentru a vindeca unele boli ale pielii. Unii chiar s-au dovedit eficace și în tratarea unor boli comune, traume musculare, tulburări neurologice şi reumatice. După câteva ședințe în bazine terapeutice populate cu peştii Garra rufa, persoanele care sufereau de psoriazis au văzut în mod constant rezultate uimitoare.
Peștii Garra rufa sunt inofensiv şi fără dinți. Acești pești pot trăi în ape calde cu temperaturil în jurul a 35°- 43°C. Din cauza penuriei de hrana din aceste ape termale de izvor, acești pești au dezvoltat o capacitate neobişnuită de a se hrăi cu pielea și tesuturile moarte. Garra rufa sunt o specie protejată legal în Turcia, iar guvernul nu vrea ca acești peşti să fie exploatați în centrele de tratament.
Mai multe despre:
http://www.acvariidevis.ro/forum/topic/12698/garra-rufa/

Re: Gradina botanica Jibou, Salaj

Mesaj necititScris: Vin Oct 09, 2015 1:05 pm
de zanga2
Urmatoare prelucrare, probabil in weekend va fi gata. Gradina vazuta de sus, in 4K :mrgreen:

Re: Gradina botanica Jibou, Salaj

Mesaj necititScris: Mar Oct 13, 2015 10:51 pm
de zanga2
Dupa mai mult de 4 zile de editari, 7 trak-uri audio si mai multe ore de bibilit cadre si scene, am incheiat procesarea. Sper sa va placa. Pot spune ca pana acum a fost cea mai de durata lucrare video a mea :)