Pagina 1 din 3

SALONIC (THESSALONIKI) şi împrejurimi

Mesaj necititScris: Mie Ian 08, 2014 2:04 pm
de demential
in drum spre Atena, in noiembrie 2013 (catre meciul Grecia - Romania) am stat 2 nopti in Salonic.
ne-am cazat la Hotel Plaza http://www.hotelplaza.gr/en/hotel_thessaloniki.html / http://www.booking.com/hotel/gr/plaza-art.en.html pentru 2 nopti .
Pro : camere spatioase, curate, mobila ok, baie ok, amplasat langa port si langa bulevardele cu magazine ; mic dejun FOARTE ok.
Contra : galagie nu foarte suparatoare de la barul si restaurantul de la parter ; nu are parcare gratis langa hotel ; parcarea cu care "colaboreaza" este 15 euro pe noapte.
am incercat in 2 locuri Gyros, dar nu erau ce trebuie, din pacate.
am gasit un singur magazin de suveniruri, chiar pe faleza. ne-am plimbat foarte putin, in jurul hotelului.

Re: Salonic (Thessaloniki) si imprejurimi...

Mesaj necititScris: Joi Ian 09, 2014 1:11 am
de AlinE
Vin si eu cu 3 poze, din pacate facute in 2007, singura incursiune facuta in Salonic.

Re: Salonic (Thessaloniki) si imprejurimi...

Mesaj necititScris: Lun Ian 20, 2014 1:21 pm
de neaguionutu

Re: Salonic (Thessaloniki) si imprejurimi...

Mesaj necititScris: Mar Feb 04, 2014 1:02 pm
de Delphinash
Vara trecuta am facut o mica vizita in salonic dar din pacate nu am apucat sa vad f multe. Am stat si am asteptat pe cineva intr-un mall celebru de acolo Cosmos, apoi am mers cu masina catre iesire si la un restaurant cu o vedere f frumoasa. Nu am prea multe de spus asa ca va pun niste poze :) Aproape toate sunt facute in jurul acestui mall, unde este si o biserica si f multe terase f frumoase.

Re: SALONIC (THESSALONIKI) şi împrejurimi

Mesaj necititScris: Lun Dec 08, 2014 4:41 pm
de demential
Salonic acum 100 ani
sal.jpg
*via facebook

Re: SALONIC (THESSALONIKI) şi împrejurimi

Mesaj necititScris: Vin Dec 19, 2014 7:17 pm
de dflc03
demential scrie:Salonic acum 100 ani

Arc peste timp, noiembrie 2014...
(o bucata din fundalul unei fotografii facuta de mine cam in aceeasi locatie ca si cea de acum 100 de ani).

DSC_8667.jpg

Re: SALONIC (THESSALONIKI) şi împrejurimi

Mesaj necititScris: Joi Dec 25, 2014 11:18 pm
de demential
am gasit si eu un "pod" peste timp :D
de acum 6 ani, in 2008 :
Picture 205.jpgPicture 211.jpgPicture 214.jpgIMG_0803.jpgIMG_0804.jpgIMG_0807.jpgIMG_0808.jpg

Re: SALONIC (THESSALONIKI) şi împrejurimi

Mesaj necititScris: Dum Ian 04, 2015 12:34 pm
de demential
si cateva poze din noiembrie 2013, in trecere :) a fost pauza de cazare in drum spre Atena viewtopic.php?f=5&t=17.

Re: SALONIC (THESSALONIKI) şi împrejurimi

Mesaj necititScris: Dum Ian 18, 2015 1:12 am
de Μιχαέλα
Salonic, Salonika, Solun, Thessaloniki, Saloniki nu conteaza cum ii spui, oras numit dupa Thessalonica, sotia lui Cassander si sora a lui Alexandru cel Mare, care a fondat orasul. Doar sa stii ca este al 2 lea oras ca marime din Macedonia Centrala cu aproximativ 801.000 locuitori incluzand cu suburbiile si este cel mai cunoscut oras universitar. Municipiile (aka sectoare) ce sunt incluse in orasul Saloniki, sunt Kalamaria, Ippokrateio, Kato si Ano Toumba, Neapoli, Sykies, Ano Poli, Pavlos Melas, Kordelio, Evosmos, Ampelokipoi, Menemeni.

Imagine

Daca esti nou venit in Saloniki iti spun ca nu-ti vor ajunge numai 7 zile de vacanta sa vizitezi orasul in lung si'n lat. Pe langa punctele turistice pe care le are, poti pasi pe binecunoscuta faleza si inspirand aer egeean aproape de Turnul Alb, savurand prajiturile care iti fac cu ochiul in vitrinele patiseriilor, stand la o sueta la terasele ce le intalnesti la orice colt de strada cat si zona centrala in frumoasa piata Aristotelous si Navarino, gustand din fel si fel de aperitive, mancaruri grecesti pe care tavernele ti le ofera, magazinele de-a lungul bulevardelor Egnatia, Tsimiski, Nikis si alte stradute labirint pe care le are orasul, targurile care's organizate intr-o anumita zi a saptamanii in fiecare sector, doar cu ajutorul unui localnic le poti afla cand sunt organizate (preturile nu se compara ca in magazine, sunt mult mai mici, fie ele second hand sau din magazinele care s-au desfinantat, altele cu stocul ce au ramas de peste an si le vand in astfel de locuri, pe langa haine si incaltaminte, alimentele sunt considerabile de ieftine fatza de supermarketuri sau alte magazine)...

Imagine

Daca esti venit cu vreun avion si doresti sa poposesti in centru, vei lua de la aeroport autobuzul 78, de astfel el trece chiar pe bulevardul Tsimiski, al 2 lea bulevard paralel cu bulevardul Nikis (bulevardul ce e legat de faleza (paralia)) si Egnatia. Oprirea o poti face la partea arheologica ori la piata Navarino, mergi in jos, iti va aparea frumoasa Catedrala Sfanta Sofia, continuandu-ti plimbarea pe stradute ori chiar pe Egnatia care e cunoscuta cu miile de magazine scumpe si nu numai, iti va aparea in cale si Piata Aristotel (Platia Aristotelous) te vei "lovi" de terase, cafenele, fast food-uri, mici magazine cu tot felul de suveniruri, vestimentatie, banci, sectii de politie, hotele, piete..., daca te dor piciorusele poti lua autobuzul 31 il gasesti pe bulevardul Egnatia. Costul unui bilet este de 0.80 centi euro doar pentru o persoana, daca il iei din autobuz platesti 0.90 centi. Daca vrei sa fi mai aproape de cer, continuati drumul din piata Navarino in sus spre munte, pentru a vizita cetatea si inchisoarea Salonicului, cat si partea veche a orasului-Ano Poli.

Ce poti vizita?
Imagine
- Turnul Alb sau in lb. greaca O Lefkos Pyrgos - in interiorul turnului regasim muzeul de istorie a artei si la ultimul nivel putem admira panorama orasului alaturi de un frappe sau o cafea greceasca.
- Daca esti norocos sa nimeresti chiar in septembrie ca turist, pentru 2 saptamani, in Salonic are loc targul international ce atrage o multime de afaceristi, peste 900.000 de vizitatori sunt. Expozitia este tinuta in XANTH (Χ. Α. Ν. Θ.)
- Moscheea Hamsa Bey Alkazar o gasesti in partea bulevardului Egnatia, intre alte bulevarde Venizelou si Dragoumi.
Imagine
Imagine
- Cladirea Guvernului Diikitirion situata in nord-vestul orasului vechi al Salonicului.
-Biserica Sfantul Gheorghe/Rotonda.
- Muzeul de Arheologie situata langa Turnul Alb.
- Promenada din fatza Marii Egee care se intinde de la est la vest, intre port si Turnul Alb si dupa, pana in sector Kalamaria.

Din pacate Salonicul nu detine plaji si nici atat nu este recomandat sa se faca baie in mare din cauza apei murdare de la vapoare, ci numai piscine alaturi de terase. Desi poti sa faci plaja in afara orasului, precum in sector Perea (mai incolo de aeroportul din zona Thermi), alte locuri sunt in Halkidiki pe cele 3 brate Kassandra, Sithonia (distanta intre Salonika si Halkidiki cu masina este de o ora, depinde de distanta aleasa) si Athos (plaji din oraselele: Ierissos, Nea Roda, Ouranopoli etc) ori alte statiuni precum din Pieria - Korinos, Paralia Katerini, Nei Pori, Platamona etc... Desi din Saloniki pentru a ajunge in municipiul Katerini, din partea centrala a orasului luati autobuzul 31 va lasa chiar la statia de autobuze K. T. E. L Makedonia. Biletul pana in Katerini este de 6,30 euro persoana. Daca doriti sa mergeti catre Halkidiki, acelasi autobuz 31 il luati coborati in Kalamaria si de-acolo autobuz 36 ce scrie pe panou K. T. E. L Halkidiki. Pretul biletului depinde de locatia unde doresti in peninsula.
- Piata Aristotel sau in greaca Platia Aristotelous.
- Muzeul Macedonean de Arta.
Biserica Sfantului Dumitru (Sfantul Dimitrios patroneaza orasul Saloniki, de aceea veti intalni multi purtand numele de Dimitris. In fiecare an serband cu mare fast acest sfant pe 26. octombrie. Nimeni nu lucreaza, totul este inchis, lumea isi petrece ziua in familie sau intre prieteni).
-Gradina Zoologica cu intrare gratuita pentru oricine, este considerata educativa pentru cei mici si de astfel nici taxele nu exista. Animalale ce se regasesc in gradina sunt numai de pe teritoriul Greciei. Acest Zoo il gasiti in zona sector Toumba.
- Muzeul Fotografiei - se afla in portul Saloniki intr-un fost depozit.

Imagine

Ce pot sa mai spun, savurati din plin placintele lor bougatsa (este un fel de cremsnit la noi) cu crema de vanilie presarat cu zahar pudra si scortisoara, inca alte 2 feluri de placinte sunt cu branza, spanac, carnati (tyropita, spanakopita, loukanikopita) si multe alte umpluturi diferite. Un deliciu! Pretul variaza in functie de oras, asta am constatat-o personal. In Saloniki, in piata Aristotel si nu numai si in alte zone o gasiti la o bucata in jur de 2,30 euro, te saturi. In Paralia Katerini o gasesti cu 1-1,50 euro cat si in orasul Katerini cu 1 euro, in Ormylia Halkidiki la 1-1,50 euro. Va recomand sa nu faceti exces de gyros ori cat se poate sa-l evitati, e bun de fel si el, dar mult iti distrugi stomacul... eu am dus-o mult pana mi-am revenit. Cat si medicii mi-au spus, "ai facut exces de gyros", intr-adevar asa era. Va recomand souvlaki (pt romani sunt frigaruii), ori bifteki (e chifteaua ceva mai mare la greci) ori panseta (asta e pt noi fleica fie cu os sau fara) alaturi de sucul de lamaie care iti face sa mearga mancarea mai bine in stomac, asta daca va place. Apa la 500 ml o gasiti peste tot la 0.50 euro centi, cu exceptia barurilor, Coca Cola/Pepsi se invart la preturi de 1-1.20 euro sticla de 1.50 litru, alte sucuri naturale la cutii de 1-2 l preturile variaza in functie de oras: 0.40 euro centi - 2.50 euro. Pastitio, galatopita (placita insiropata cu foitaj si gris), baclavalele, rahatul, felii de paine prajita cu ulei de masline o gasiti la pungi de 500gr ori 1 kg pana in 3 euro poate si mai putin, asta din ce am zarit la un magazin de cartier, la fel... delicii. Salatele de ierburi aromatice sunt excelente, fructele de mare (scoici, midii, caracatita, langusta etc) pe la taverne le gasiti o portie in jur de 2-3 euro, iar proaspete prin piete pe la 5-8 euro kg, in supermarketuri congelate la 8-12 euro kg...

Mi-am permis sa scriu despre Salonic, deoarece imi este orasul meu de suflet, am locuit 2 ani pana cand sa ma mut la sat si am considerat ca trebuie sa stiti cateva informatii despre aceasta daca aveti de gand sa treceti.


Sper ca v-a placut! :)

Re: SALONIC (THESSALONIKI) şi împrejurimi

Mesaj necititScris: Dum Ian 18, 2015 11:25 am
de dflc03
Se vede ca iubesti Salonicul.

Mic "update":

Μιχαέλα scrie:...poti lua autobuzul ... Costul unui bilet este de 0.80 centi euro doar pentru o persoana, daca il iei din autobuz platesti 0.90 centi.


In noiembrie 2014, costul unui bilet era de 1,00 euro la casa de bilete sau 1,10 euro la automatul din autobuz (care nu da rest :thumbdown: )

Oricum, cand mai mergem la Salonic te cautam...sa ne spui si noua unde gasim locuri interesante si bunataturi la pret decent.

Re: SALONIC (THESSALONIKI) şi împrejurimi

Mesaj necititScris: Dum Ian 18, 2015 3:57 pm
de Μιχαέλα
Inseamna ca intre timp l-au scumpit. Oricum articolul pe care l-am scris pe blogul meu e de ceva timp. Asa este, mereu la aparatele din autobuz este mai scump, asa a fost intotdeauna...

Eu locuiesc de 3 ani in Halkidiki la inceputul bratului Sithoniei. M-am retras unde e multa liniste :)

Re: SALONIC (THESSALONIKI) şi împrejurimi

Mesaj necititScris: Vin Ian 23, 2015 4:36 pm
de Maria
Caldute:

Re: SALONIC (THESSALONIKI) şi împrejurimi

Mesaj necititScris: Sâm Ian 31, 2015 1:44 pm
de Maria
Ploua si mi-e somn! Ce frumos era la Salonic. Cu muzica...poate ma trezesc: https://www.youtube.com/watch?v=83_DjH1i-fY

Re: SALONIC (THESSALONIKI) şi împrejurimi

Mesaj necititScris: Joi Mar 05, 2015 6:01 pm
de neaguionutu
Apropo de Salonic !

Nikos Makropoulos - Natasa Theodoridou - Thessaloniki Mou

Μακρόπουλος-Θεοδωρίδου - Θεσσαλονίκη μου




Νίκος Μακρόπουλος - Ο Σαλονικιός



Νίκος Μακρόπουλος - Θεσσαλονίκη


Re: SALONIC (THESSALONIKI) şi împrejurimi

Mesaj necititScris: Joi Mar 05, 2015 6:07 pm
de neaguionutu
Ziua Femeii 2015 sărbătorită la Salonic ! Seară românească la Salonic ! Părinții mei care sunt la Salonic , sora mea si cumnatul meu grec vor participa la acesta petrecere ! Informații in articol !

http://roinfo.gr/ziua-femeii-2015/

" Asociația Carpatia vă invită la petrecerea de Ziua Femeii, care va avea loc sâmbătă, 7 martie 2015, ora 19 la restaurantul „Nouvelle”, Km 7 Salonic – Oraiokastro.

Tema petrecerii din acest an va fi costumul naţional românesc. Portul tradițional reprezintă o formă incipientă de artă. Născut din truda mâinilor femeiești, cel mai probabil în timpul lunilor lungi de iarnă când muncile câmpului încetau şi gândul zbura la sărbătorile satului şi la venirea primăverii, costumul național românesc ne reprezintă şi ne unește, dincolo de barierele timpului şi dincolo de granițe."