Lumea Cafelei

Dispozitive mobile, bancuri, sport, animale de companie, shopping, etc.

Lumea Cafelei

Mesaj necititde eugenm » Joi Mai 08, 2014 10:59 am

Cafeaua, un subiect intens dezbatut ce starneste pasiuni si dezbateri interminabile, fiecare are modul lui de a prepara cafeaua, fiecare are o preferinta in ceea ce priveste provenienta acesteia, fiecare foloseste un anumit echipament, dar toti au un lucru in comun : beau zilnic aceasta licoare.

Pe iubitorii de cafea as dori sa ii provoc la o dezbatere legata de modul in care isi beau cafeaua :
- Ce fel de cafea cumpara : verde, prajita, boabe, macinata, etc. ;
- Care este metoda preferata : cafea turceasca, picurator, aeropress, presa franceza, "filtru" automat, espresso, etc. ;
- Ce echipament folosesc : rasnita automata/manuala, cafetiera, masina de facut espresso, prajitor, etc. ;
- De unde isi achizitioneaza cafeaua ;
- Alte accesorii !

Sper sa gasesc cativa "fani" patimasi ai cafelei de la care sa fur cate o idee ;) !
eugenm
Fan Thassos
 
Mesaje: 332
Membru din: Mie Ian 15, 2014 8:40 pm
Has thanked: 2265 times
Been thanked: 1585 times

Re: Lumea Cafelei

Mesaj necititde demential » Joi Mai 08, 2014 11:17 am

cafeaua pe care o fac eu acasa este de 3 feluri, si anume :
1) am un expresor Dolce Gusto Piccolo pentru care cumpar semestrial cateva cutii cu diverse arome (Caffe au Lait, Latte Macchiato, etc. ).
2) am in general Jacobs macinata, pe care o prepar in ibric, astfel :
- apa fierbe.
- o iau de pe foc.
- pun 1 lingurita de cafea pentru o cescuta.
- o "dau in clocot" (cred ca m-am exprimat cum trebuie) de 2-3 ori.
- o las sa se raceasca apoi o torn in cescuta cu 2 lingurite de zahar.
3) am descoperit anul trecut o cafea solubila de la Douwe Egberts - Hazelnut, pe care am luat-o din Grecia. e senzatie :)
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
Avatar utilizator
demential
Admin
 
Mesaje: 9329
Membru din: Mar Ian 07, 2014 5:18 pm
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 22407 times
Been thanked: 19845 times

Re: Lumea Cafelei

Mesaj necititde Ade » Joi Mai 08, 2014 11:30 am

Fascinanta lumea cafelei, imi aduce aminte de copilarie cand avem invitati si se facea multa cafea si noi primeam cate o bobița... dar acum o consum numai in tiramisu :lol:
Avatar utilizator
Ade
Consilier
 
Mesaje: 1335
Membru din: Dum Feb 23, 2014 5:54 pm
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 9587 times
Been thanked: 9035 times

Re: Lumea Cafelei

Mesaj necititde teo » Joi Mai 08, 2014 11:58 am

desi erau vremuri grele, in casa s-a baut cafea numai de la moka . era un intreg ritual, de la cum trebuia sa suiere pana la spalarea caffettierei doar cu apa, fara detergenti, pentru a nu strica gustul cafelei. dupa '89, am trecut la espressor.
- cafea Lavazza pentru espressor, variantele crema e gusto sau super espresso. bistrot e o alta marca preferata. cafeaua o cumpar doar macinata, din comoditate. din cand in cand mai folosesc cialde(cafea incapsulata in hartie). nu-mi place espressoul din capsulele de plastic.
- clar espresso. fara zahar. 2 dimineata si din cand in cand una dimineata si una la amiaza
- acum am un delonghi. de-a lungul timpului am avut diverse marci: krups, saeco, gaggia.
- cafeaua o cumparam exclusiv din italia. cam o data la 3-4 luni, facem un stoc.
- nu-mi place laptele in cafea, nu-mi plac siropurile in cafea, nu-mi plac nicun fel de variante. doar espresso.
- masura de cafea si cescutele de espresso sunt singurele accesorii
...
Avatar utilizator
teo
Consilier
 
Mesaje: 3585
Membru din: Mar Ian 07, 2014 5:15 pm
Localitate: Sibiu
Has thanked: 6962 times
Been thanked: 10029 times

Re: Lumea Cafelei

Mesaj necititde eugenm » Joi Mai 08, 2014 9:29 pm

@demential te-ai gandit sa renunti la Dolce Gusto si solubila ? Este muuult mai buna o cafea turceasca la ibric (sau grecesca, modul de preparare este identic, doar denumirea difera si asta datorita prietenilor turci care s-au gandit la un moment data sa invadeze Ciprul).
In ceea ce priveste Jacobs eu ti-as recomanda sa incerci o cafea buna organica proaspat prajita !
Ce fel de apa folosesti ? Utilizezi un ibric turcesc ? In ce moment pui zaharul in apa ? Esti adeptul colectarii caimacului ?

@iuhas, am vorbit cu un amic italian care mi-a spus la un moment dat ca Illy este considerata in Italia ca fiind o cafea superioara Lavazza-ei. De ce nu iti cumperi o rasnita performanta astfel incat sa prelungesti calitatea cafelei ? ... Cafeaua boabe proaspat prajita isi pastreaza uleiurile aromatice si savoarea pentru doar cateva saptamani, boabele odata macinate isi pastreaza prospetimea pentru doar cateva zile deoarece procesul de evaporare si oxidarea actioneaza mult mai rapid ... Tu ce fel de apa folosesti ? Espresso-rul este unul automat sau manual ?
Ai incercat sa cumperi o cafea organica proaspat prajita ? Daca iti place espresso-ul poti incerca sa faci un amestec 70%-30% arabica/robusta si ai obtine o experienta in bolta palatina extraordinara !
eugenm
Fan Thassos
 
Mesaje: 332
Membru din: Mie Ian 15, 2014 8:40 pm
Has thanked: 2265 times
Been thanked: 1585 times

Re: Lumea Cafelei

Mesaj necititde damblagiu » Vin Mai 09, 2014 12:55 am

Cafea boabe de preferat proaspat prajita, daca nu cafea boabe in vid. Pachetele trebuiesc cat mai mici pt a sta cat mai putin in contact cu aerul, cafeaua. De regula cel de 250g sunt de preferat. Macinata la rajnita manuala daca e timp, daca nu la cea electrica dar isi pierde din aroma. Cum spunea si @eugenm ibricul gen turcesc e cel mai bun. Modul de preparare personal, la aragaz e urmatorul. Se da apa in clocot. Se pune cafeaua. La 150g apa pun 4 lingurite cu varf la cafeaua de dimineata. Amestec dupa care o pun iar pe aragaz dar tinand ibricul cu mana deasupra flacarii in asa fel incat sa controlez prin distantarea sau apropierea ibricului de flacara, fierberea. La inceput amestec usor cu lingurita departand putin ibricul de flacara pt o fierbere inceata. Procedez asa pret de trei tentative ale cafelei de a da in foc dupa care o las in ibric acoperita 5-10 min. Daca ma grabesc pun cativa stropi de apa f. rece care ajuta la linpezire dar pierzi ceva din savoare. Zahar, personal nu folosesc. O beau asa cum iese din procesul descris mai sus. Nu macin decat cantitatea pe care o folosesc la o cafea. Asta e reteta mea personala pe care am folosit-o, inbunatatind-o prin experimentare de f. mult timp. In rest, bafta
Ce crezi bre, că englejii ie proști!?
damblagiu
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 6884
Membru din: Mar Ian 07, 2014 9:28 pm
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 14827 times
Been thanked: 21175 times

Re: Lumea Cafelei

Mesaj necititde eugenm » Vin Mai 09, 2014 5:49 am

Foarte interesant @damblagiu, practic tu folosesti metoda libaneza mai degraba decat cea turceasca.

Ce fel de apa folosesti ? Si ce fel de rasnita automata ?

In ambele variante (turceasca si libaneza) scopul primordial este obtinerea unui start cat mai generos de caimac. Prepararea traditionala turceasca presupune punerea cafelei macinate in apa cand aceasta este putin incalzita iar cea libaneza cand apa este deja la punctul de fierbere. Ce mi se pare un pic ciudat la metoda ta este timpul de 5-10 minute de linistire ... Banuiesc ca daca folosesti o cafea foarte fin macinata rezultatul este un pic amar si deasemenea banuiesc ca dupa acest timp stratul de caimac nu mai este la fel de bogat ?
eugenm
Fan Thassos
 
Mesaje: 332
Membru din: Mie Ian 15, 2014 8:40 pm
Has thanked: 2265 times
Been thanked: 1585 times

Re: Lumea Cafelei

Mesaj necititde damblagiu » Vin Mai 09, 2014 7:17 am

Nu cunosc in amanunt metodele amintite de tine. Metoda mea este una "inventata" si inbunatatita de mine prin ani multi de experimentare. Intr-adevar cafeaua macinata fin da un gust amarui cafelei, gust care imi place. Daca pun zahar in cafea tocmai gustul asta placut il distrug. Nu imi place caimacul care oricum dispare aproape de tot prin fierberea la care supun cafeaua.Apa folosesc de la robinet. Nu m-am gandit sa fiu atent in sensul asta. Am sa fac experimentari de acum incolo. Rasnita, cand am timp folosesc una manuala cu valturi. Am avut una electrica cu valturi care intre timp sa defectat. Era foarte buna. Acum folosesc una obisnuita cu cutit, dar asa cum am spus nu o recomand pt. ca prin spargerea si vanturarea cafelei se pierde mult din savoare. Am sa incerc sa fiu atent la apa pe care o folosesc. Daca ai ceva informatii in sensul asta dezvolta subiectul. Bafta
Ce crezi bre, că englejii ie proști!?
damblagiu
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 6884
Membru din: Mar Ian 07, 2014 9:28 pm
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 14827 times
Been thanked: 21175 times

Re: Lumea Cafelei

Mesaj necititde eugenm » Vin Mai 09, 2014 7:41 am

In ceea ce priveste apa da ... M-a preocupat problema mult timp !
Am incercat apa imbuteliata o buna perioada de timp, dar recunosc ca nu am simtit o diferenta notabila fata de apa de la robinet ... Cel mai bine m-a inteles cu apa de la Bucovina care are continutul de Ca cel mai mic in comparatie cu restul apelor imbuteliate, dar chiar si asa nu am fost multumit.
In final am inteles ca de fapt apa de robinet este una din cele mai bune ape din punct de vedere microbiologic si chiar si din punct de vedere al puritatii ... Retelele de distributie a apei potabile si continutul de clor inrautatesc calitatea acesteia, dar continutul de nitriti si nitrati este aproape nul in comparatie cu apa imbuteliata.

Solutia gasita de mine este una surprinzator de simpla ... Am gasit in magazinele de specialitate un filtru de la BRITA : http://www.brita.net/ro/jugs.html?&L=17 ... Este o carafa dotata cu un filtru de carbon activ care inlatura aproape complet urmele de clor, rugina si alte mici impuritati din apa de la robinet, cele care inrautatesc gustul unei cafele bune !...

Cu aceasta solutie de data aceasta simt o imbunatatire in gustul cafelei ... Aroma, notele fructate din cafea sunt mai pronuntate !... Recomand !

In ceea ce priveste rasnita discutia este complicata. Rasnita dotata cu cutite este una din cele mai nefericite alegeri in ceea ce priveste boabele de cafea... O astfel de rasnita este buna mai degraba pentru mirodenii ... Exista doua probleme cu o astfel de rasnita, una ar fi faptul ca dezvolta o cantitate de caldura destul de mare astfel incat o buna parte din acele minunate uleiuri aromate din boaba de cafea se evapora si doi la mana nu poti obtine o consistenta a macinarii ... Ai atat pulbere cat si bucati mai mari amestecate astfel incat procesul de infuzie in apa este unul prost ... Pulberea supra-extrage toate aromele din cafea inclusiv acelea amare iar bucatile mai mari vor fi sub-extrase pierzand astfel din savoare !..
O rasnita buna cu discuri conice este alegerea ideala, eventual una de la Zassenhaus : http://www.sweetmarias.com/sweetmarias/ ... -mill.html ... Este mai scumpa dar o ai pe viata iar consitenta macinarii este perfecta, pe langa faptul ai un grad variat de macinare, de la cea fina pentru cafeaua turceasca, aeropress, trecand prin picurator, filtre automate si pana la presa franceza !
eugenm
Fan Thassos
 
Mesaje: 332
Membru din: Mie Ian 15, 2014 8:40 pm
Has thanked: 2265 times
Been thanked: 1585 times

Re: Lumea Cafelei

Mesaj necititde teo » Vin Mai 09, 2014 8:03 am

eugenm scrie:@iuhas, am vorbit cu un amic italian care mi-a spus la un moment dat ca Illy este considerata in Italia ca fiind o cafea superioara Lavazza-ei.

chestie de gust. cumparam si illy, dar nu ne da pe spate, la fel si kimbo sau danesi. segafredo e ok, dar parca cel mai mult imi place bistrot, din cauza aromei.
eugenm scrie:De ce nu iti cumperi o rasnita performanta astfel incat sa prelungesti calitatea cafelei ? ... Cafeaua boabe proaspat prajita isi pastreaza uleiurile aromatice si savoarea pentru doar cateva saptamani, boabele odata macinate isi pastreaza prospetimea pentru doar cateva zile deoarece procesul de evaporare si oxidarea actioneaza mult mai rapid ...

pur si simplu din comoditate :) mi-as pierde pofta daca ar trebui zilnic sa macin cafeaua :)
eugenm scrie:Tu ce fel de apa folosesti ? Espresso-rul este unul automat sau manual ?

apa normala, de la robinet. espressorul e manual, imi place zgomotul facut de maneta cand o bati ca sa scoti zatul :)
eugenm scrie:Ai incercat sa cumperi o cafea organica proaspat prajita ? Daca iti place espresso-ul poti incerca sa faci un amestec 70%-30% arabica/robusta si ai obtine o experienta in bolta palatina extraordinara !

banuiesc ca miscela respectiva e extraordinara, dar cum ti-am mai spus, sunt deosebit de comod :)

in italia se spune ca cel mai bun espresso se bea in barul care vinde cele mai multe cafele, resturile de uleiuri aromatice raman pe peretii capsulei din maneta si dau o mult mai multa aroma
...
Avatar utilizator
teo
Consilier
 
Mesaje: 3585
Membru din: Mar Ian 07, 2014 5:15 pm
Localitate: Sibiu
Has thanked: 6962 times
Been thanked: 10029 times

Re: Lumea Cafelei

Mesaj necititde damblagiu » Vin Mai 09, 2014 8:06 am

Foloseam si eu filtru de apa de care amintesti cand locuiam la bloc. Nu stiu daca am facut vre-odata cafea cu apa de la el. O foloseam doar pt baut si gatit pt copii. Am sa-l caut si sa-l pun in functiune. Merci de sfat. In cea ce priveste rasnita de cafea sunt 100% de acord cu ce ai spus. Bafta
Ce crezi bre, că englejii ie proști!?
damblagiu
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 6884
Membru din: Mar Ian 07, 2014 9:28 pm
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 14827 times
Been thanked: 21175 times

Re: Lumea Cafelei

Mesaj necititde Ade » Vin Mai 09, 2014 8:29 am

eugenm scrie:
Solutia gasita de mine este una surprinzator de simpla ... Am gasit in magazinele de specialitate un filtru de la BRITA : http://www.brita.net/ro/jugs.html?&L=17 ... Este o carafa dotata cu un filtru de carbon activ care inlatura aproape complet urmele de clor, rugina si alte mici impuritati din apa de la robinet, cele care inrautatesc gustul unei cafele bune !...

Cu aceasta solutie de data aceasta simt o imbunatatire in gustul cafelei ... Aroma, notele fructate din cafea sunt mai pronuntate !... Recomand !

Eugen, foarte interesant subiectul cu apa :thumbup: . Recunosc, nu am dat pana acum atentie canilor care am zis ca doar pretind ca filtreaza, dar pare o solutie accesibila din mai multe puncte de vedere. Acum ca o recomanzi, sunt dispusa sa o incerc, dar stiti unde as putea face o analiza apei pentru a fi sigura ca face ce spune?
Avatar utilizator
Ade
Consilier
 
Mesaje: 1335
Membru din: Dum Feb 23, 2014 5:54 pm
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 9587 times
Been thanked: 9035 times

Re: Lumea Cafelei

Mesaj necititde damblagiu » Vin Mai 09, 2014 9:04 am

Ade scrie: dar stiti unde as putea face o analiza apei pentru a fi sigura ca face ce spune?


O analiza serioasa a apei costa cateva milioane (sute ) de lei. Nu cred ca merita. Ani de zile am folosit filtrul respectiv si a meritat. La un moment dat am facut si o analiza a apei care mi-a demonstrat eficienta. Foloseste-l cu incredere.
Ce crezi bre, că englejii ie proști!?
damblagiu
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 6884
Membru din: Mar Ian 07, 2014 9:28 pm
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 14827 times
Been thanked: 21175 times

Re: Lumea Cafelei

Mesaj necititde eugenm » Vin Mai 09, 2014 2:01 pm

Ade scrie:
eugenm scrie:
Solutia gasita de mine este una surprinzator de simpla ... Am gasit in magazinele de specialitate un filtru de la BRITA : http://www.brita.net/ro/jugs.html?&L=17 ... Este o carafa dotata cu un filtru de carbon activ care inlatura aproape complet urmele de clor, rugina si alte mici impuritati din apa de la robinet, cele care inrautatesc gustul unei cafele bune !...

Cu aceasta solutie de data aceasta simt o imbunatatire in gustul cafelei ... Aroma, notele fructate din cafea sunt mai pronuntate !... Recomand !

Eugen, foarte interesant subiectul cu apa :thumbup: . Recunosc, nu am dat pana acum atentie canilor care am zis ca doar pretind ca filtreaza, dar pare o solutie accesibila din mai multe puncte de vedere. Acum ca o recomanzi, sunt dispusa sa o incerc, dar stiti unde as putea face o analiza apei pentru a fi sigura ca face ce spune?


Apa Nova in Bucuresti isi face publice analizele apei in fiecare luna pentru fiecare sector si in fiecare sector pentru fiecare zona ... Pentru sectorul 1 uite cum arata analiza apei : http://www.apanovabucuresti.ro/!res/fls/7(24).pdf ... Datele sunt de incredere si nu sunt "masluite" !... Dupa cum vezi din fisa PH-ul apei este aproape neutru, continutul de clor rezidual este o idee mai mare dar la jumatate din valoarea maxim admisibila, nitriti si nitratii sunt MULT sub valorile maxim admisibile, este usor dura dar nu excesiv, microbiologia este impecabila, turbiditatea este deasemenea impecabila ... Concluzia mea este ca apa de la robinet este o apa SUPER OK ! Daca folosesti un filtru de carbon ca cel de la Brita, elimini si acel exces minor de clor plus impuritatile suplimentare date de reteaua de distributie !

In ceea ce priveste filtrele de apa, nu ai motive sa nu crezi cele sustinute deoarece tehnica de filtrare cu carbon activ este foarte veche si este recunoscuta ca fiind una performanta in multe indurstrii (chimice, purificare, tehnologice). Ce trebuie stiut este ca o filtrare cu carbon activ NU transforma o apa nepotabila in apa potabila !!!

Singurul sfat pe care l-as da este ca introtdeauna sa se foloseasca apa rece, daca aveti baterie monoamestec puneti maneta pe maxim rece ... Apa calda, suplimentar fara de apa rece, este trecuta prin tot felul de schimbatoare de cladura si echipamente, iar continutul de substante minerale benefice este diminuat !

Poti sa citesti si urmatorul articol, este interesant : http://www.financiarul.ro/2012/01/03/an ... oxicitate/
eugenm
Fan Thassos
 
Mesaje: 332
Membru din: Mie Ian 15, 2014 8:40 pm
Has thanked: 2265 times
Been thanked: 1585 times

Re: Lumea Cafelei

Mesaj necititde eugenm » Vin Mai 09, 2014 2:19 pm

iuhas scrie:
eugenm scrie:@iuhas, am vorbit cu un amic italian care mi-a spus la un moment dat ca Illy este considerata in Italia ca fiind o cafea superioara Lavazza-ei.

chestie de gust. cumparam si illy, dar nu ne da pe spate, la fel si kimbo sau danesi. segafredo e ok, dar parca cel mai mult imi place bistrot, din cauza aromei.
eugenm scrie:De ce nu iti cumperi o rasnita performanta astfel incat sa prelungesti calitatea cafelei ? ... Cafeaua boabe proaspat prajita isi pastreaza uleiurile aromatice si savoarea pentru doar cateva saptamani, boabele odata macinate isi pastreaza prospetimea pentru doar cateva zile deoarece procesul de evaporare si oxidarea actioneaza mult mai rapid ...

pur si simplu din comoditate :) mi-as pierde pofta daca ar trebui zilnic sa macin cafeaua :)
eugenm scrie:Tu ce fel de apa folosesti ? Espresso-rul este unul automat sau manual ?

apa normala, de la robinet. espressorul e manual, imi place zgomotul facut de maneta cand o bati ca sa scoti zatul :)
eugenm scrie:Ai incercat sa cumperi o cafea organica proaspat prajita ? Daca iti place espresso-ul poti incerca sa faci un amestec 70%-30% arabica/robusta si ai obtine o experienta in bolta palatina extraordinara !

banuiesc ca miscela respectiva e extraordinara, dar cum ti-am mai spus, sunt deosebit de comod :)

in italia se spune ca cel mai bun espresso se bea in barul care vinde cele mai multe cafele, resturile de uleiuri aromatice raman pe peretii capsulei din maneta si dau o mult mai multa aroma


Eu zic ca s-ar putea sa fi surprins cat de terapeutic este rasnitul cafelei dimineata !... Daca imi aduc bine aminte pentru un espresso ai nevoie de 6,5g/shot. Daca bei doua espresso, atunci ai de rasnit 13-14g ! Cu o rasnita performanta, intr-un minut sau doua ai terminat, iar imbunatatirea calitatii o sa o observi inca din prima saptamana !... Macar poti sa incerci !

Cat de meticulos esti in pregatirea portafiltrului ? Folosesti un compactor ? Daca da, este unul cu tensiune precalibrata ?
Dupa cate secunde opresti apa ?

De ce nu ti-ai luat un Rancilio ? : http://www.amazon.com/Rancilio-HSD-SILV ... B00H1OUSD2

Mai exact ce model de la Delonghi folosesti ?
eugenm
Fan Thassos
 
Mesaje: 332
Membru din: Mie Ian 15, 2014 8:40 pm
Has thanked: 2265 times
Been thanked: 1585 times

Următorul

Înapoi la Diverse

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 19 vizitatori